rozwiązania dopasowane
do każdego klienta

HYDROKOLOIDY

To naturalne związki pochodzenia roślinnego lub mikrobiologicznego, o unikatowej funkcjonalności. Mają zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu spożywczego a przede wszystkim: mięsnym-do zagęszczania farszów wiązania wody i stabilizacji emulsji, garmazeryjnym do zapobiegania rozwarstwianiu się sosow, majonezów, mleczarskim do stabilizacji zawiesin i emulsji, cukierniczym do wyrobu cukierków, zeków, polew cukierniczych, gum do zucia.

BIAŁKA SOJOWE

Wysokiej jakości białka sojowe wyprodukowane z niemodyfikowanych genetycznie ziaren soi. Dzięki zaawansowanej technologii produkcji uzyskano produkty o bardzo dobrych właściwościach funkcjonalnych. Ich jasna barwa i neutralny smak umożliwiają stworzenie niepowtarzalnych wyrobów, bez posmaków soi oraz przeżółceńm łatwo rozpuszczalnych w wodzie, wpywają korzystnie na wiązanie wody, struktur, i konsystencję produktów rownież tych wysokowydajnych.

BIAŁKO ZWIERZĘCE

Wysokiej jakości białko zwierzęce pochodzenia wieprzowego. Jest czystym naturalnym włóknem kolagenowym, o zawartości ok. 95% białka zwierzęcego, Przeznaczone jest do sporządzania solanek nastrzykowych jak i do wszystkich rozdrabnianych i restrukturyzowanych produktów mięsnych, a w szczególności do produktów wysokowydajnych, blokowych jak również przy produkcji szynek, lepszego sklejania mięśni.

BŁONNIKI ROŚLINNE

Włókno pokarmowe, inaczej bonnik pokarmowy jest środkiem spożywczym pochodzenia roślinnego, który nie jest hydrolizowany przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego czowieka. Źródłem błonnika są najczęściej zboża, warzywa, owoce, kukurydza, rośliny okopowe rośliny straczkowe, cytrusy. Błonnik pokarmowy odgrywa w żywieniu bardzo istotną role, szczególne w ostatnim czasie zmniejszając ryzyko wystąpenia chorób cywilizacyjnych. Zwiększone spożycie produktów bogatych w ten składnik pomaga w profilaktyce i leczeniu wielu zaburzeń metabolicznych.

ZASTOSOWANIE
Przetworzone produkty: mięsne, ryby, przemysł piekarniczy i cukierniczy, nadzienia, produkty wegetariańskie, wsady owocowe, nadzienia, ser, rzyprawy i mieszanki przyprawowe, aromaty i ekstrakty, czekolada. Właściwości funkcjonalne bonnika pokarmowego są ściśle związane z jego budową procentową zawartością poszczególnych frakcji oraz sposobem jego otrzymywania. Do najważniejszych właściwości błonnika należy zaliczyć zwiększenie soczystości produktów, poprawienie zwięziości i stabilności farszów, poprawianie tekstury produktu, poprawienie wlaściwości produktów mrozonych i gotowanych, zmniejszanie ubytków termicznych.

FOSFORANY

Fosforany to jedne z najważniejszych w przemyśle spożywczym dodatków z grupy regulatorów kwasowości i stabilizatorów. Wykorzystywane na szeroką skalę m.in. w produktach mięsnych, drobiowych, rybnych, piekarniczych, mleczarskich, napojach bezalkoholowych, owocowo-warzywnych oraz zupach i sosach, stanowi ich integralny składnik, dzięki któremu możemy wyprodukować takie wyroby jak wędliny wysokowydajne, zagęszczone mleko i śmietana. Działanie fosforanów w żywności zależy głównie od długości łańcucha fosforowego oraz pH. Do najważniejszych funkcji fosforanów w żywności możemy zaliczyć: stabilizację pH produktów zwiększenie zdolności wiązania wody poprzez reakcję ze składnikami białek tworzącą kompleksowe struktury przestrzenne wiążące wodę, poprawienie trwałości produktów poprzez działanie bakteriostatyczne, co ogranicza rozwój niektórych drobnoustrojów, pełnienie roli dyspergującej emulgującej i stabilizującej emulsje wodne tłuszczu, olejów i białek i działanie kompleksujące jony metali przez co ogranicza się utlenianie tłuszczów i innych składników.

ŻELATYNA

Jest naturalną substancją białkową pozyskiwana ze skórek wieprzowych. Ogólnie składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a poddana procesowi podgrzewania pęcznieje, ulegając całkowitemu upłynnieniu i tworzy tzw. układ koloidalny który łatwo przechodzi w żel, o ile temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka. Żelatyna ulega całkowitemu upłynnieniu w temp. (>40 C), żeluje natomiast w temperaturach (20-37°C). Firma GOLDAN PL pragnie zaoferować Państwu wyroby pochodzące od wiodących europejskich producentów. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i nowoczesnej technice potwierdzonej wieloma certyfikatami m.in. certyfikatem ISO 9002, HACCP-wytwarzane produkty są najwyższej jakości.

W górę